Jan Willem van Dommelen
Jan Willem van Dommelen
Henk – 35 jaar oud – is stukadoor en heeft al een aantal maanden last van zijn rug. Na onderzoek in het ziekenhuis wordt de diagnose gesteld: een hernia. Omdat de klachten niet uit zichzelf verdwijnen, is een operatie noodzakelijk. Op 21 juni 2018 gaat Henk ‘onder het mes’. Als hij wakker wordt uit de narcose, blijkt er iets gruwelijk mis te zijn gegaan: zijn onderrug is blijvend verlamd. Een drama.
Henk stelde de arts aansprakelijk voor de (enorme) schade. De arts stelde dat de schade het gevolg was van een complicatie en zijn verzekeraar weigerde de schade te vergoeden.
U moet er niet aan denken: u gaat naar het ziekenhuis om een aandoening te laten verhelpen en na afloop bent u slechter af dan ooit. Wij krijgen regelmatig de vraag of de arts daarvoor aansprakelijk is. Dat is een eenvoudige vraag, die vaak veel minder eenvoudig te beantwoorden is.
Als bij een operatie schade ontstaat, staat niet automatisch vast dat de arts of zijn team een fout heeft gemaakt. Aan een operatie zijn nu eenmaal risico’s op bepaalde complicaties verbonden, zelfs bij een operatie die volgens het boekje verloopt. Voor het ontstaan van zo’n complicatie is de arts in principe niet aansprakelijk. Als er schade ontstaat, is de vraag dus steeds of dit het gevolg is van een ‘normale’ complicatie (geen aansprakelijkheid) of van een fout van de arts (in principe wél aansprakelijkheid).
Stel dat volgens de arts ook in uw geval geen sprake is van een fout, maar van een complicatie. Hoe kunt u dan alsnog (laten) vaststellen of sprake is van medische aansprakelijkheid?
De eerste stap is het opvragen van de relevante gegevens. Als patiënt weet u meestal niet wat de arts precies gedaan heeft, zeker niet wanneer u onder narcose bent behandeld. Uit de rechtspraak blijkt dat er dan voor de arts een ‘verzwaarde stelplicht’ geldt: als de arts ontkent dat hij een fout heeft gemaakt, moet hij zijn ontkenning onderbouwen met feitelijke gegevens (bijvoorbeeld een operatieverslag).
De tweede stap is de beoordeling van die feitelijke gegevens. Was het inderdaad een onvoorziene complicatie of heeft de arts toch een fout gemaakt? Die vraag kan eigenlijk alleen worden beantwoord door een andere gespecialiseerde arts. Wij lossen dat op door direct medisch advies te vragen bij een gespecialiseerde medisch adviseur. Indien nodig laten wij een deskundigenonderzoek verrichten, bijvoorbeeld door een hoogleraar chirurgie.
De moeilijkheden zoals hierboven beschreven, maken dat gevallen van medische aansprakelijkheid vaak lastig zijn. Vaak wijst de verzekeraar in eerste instantie aansprakelijkheid af en is er een stevige discussie – of zelfs een procedure – nodig om de verzekeraar zover te krijgen dat alsnog aansprakelijkheid wordt erkend. Goede rechtsbijstand is daarbij erg belangrijk. Wij zijn u graag van dienst. Neemt u gerust contact met ons op.
De letsellijn van BVD advocaten is tot 21.00 uur ’s avonds bereikbaar via (0318) 53 17 97. Ook afspraken – bij u thuis of op kantoor – zijn in de avond mogelijk.