Emely van den Hudding


De Eerste Kamer heeft op 22 februari 2022 het wetsvoorstel ‘Verbetering van de rechtsbescherming van mbo-studenten’ aangenomen. De wijzigingen zullen naar verwachting per 1 augustus 2023 in werking treden.

De Eerste Kamer heeft op 22 februari 2022 het wetsvoorstel ‘Verbetering van de rechtsbescherming van mbo-studenten’ aangenomen. De wijzigingen zullen naar verwachting per 1 augustus 2023 in werking treden.

Met het wetsvoorstel wordt de Wet educatie en beroepsonderwijs (WEB) op enkele punten gewijzigd. Het doel is, zo valt wel te raden, de rechtspositie en de rechtsbescherming van studenten in het mbo te verbeteren, en daarnaast de administratieve lasten voor mbo-instellingen te verminderen.

Bij de rechtspositie van de student denken we aan het geheel van rechten en plichten dat de student tegenover de instelling heeft. Bij de rechtsbescherming gaat het over het geheel aan voorzieningen en procedures waarmee de student voor zijn rechten kan opkomen. Aanleiding voor de wetswijziging is het groeiende aantal studenten dat aangeeft slecht geïnformeerd te zijn over hun rechten en plichten en/of dat ze ontevreden zijn over de manier waarop de instelling hun klachten afwikkelt.

Hieronder worden de belangrijkste wijzigingen per deelonderwerp uitgewerkt.

Aanpassingen m.b.t. rechtspositie student

Aanpassingen m.b.t. rechtsbescherming student

Aanpassingen m.b.t. lastenverlichting

De verplichte onderwijsovereenkomst (OOK) wordt afgeschaft. Hierdoor wordt het inschrijfproces voor instellingen minder belastend. In verband hiermee wordt het aantal verplichte onderwerpen in de onderwijs- en examenregeling (OER) wel uitgebreid. De instelling blijft studenten inschrijven. Met de beslissing tot inschrijving ontstaat een rechtsbetrekking/ overeenkomst, waarbij partijen gebonden zijn aan rechten en plichten, die o.a. in de OER en het studentenstatuut zijn vermeld.

Instellingen worden verplicht ouders van minderjarige studenten te informeren over de studievoortgangsresultaten.

Tot 1 augustus 2023 blijven de huidige wetsartikelen van kracht, maar het is goed om waar nodig tijdig voor te sorteren op de verwachte wijzigingen. Schroom bij vragen niet om contact met ons op te nemen!

Deel dit artikel

Neem contact op met onze specialisten voor meer informatie

Expertises