Debora Metry

Het vernieuwde programma van eisen voor schoolbesturen en samenwerkingsverbanden in het kader van passend onderwijs biedt meer helderheid over de taken, verantwoordelijkheden en bevoegdheden van deze schoolbesturen en samenwerkingsverbanden.

Dit initiatief van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) beoogt de wettelijke verplichtingen van schoolbesturen en samenwerkingsverbanden expliciet vast te leggen en te verduidelijken wat er minimaal van hen verwacht mag worden.

Duidelijke kaders voor meer aanspreekbaarheid

Met de vernieuwing van het programma wil het ministerie de rollen van schoolbesturen en samenwerkingsverbanden binnen het passend onderwijsstelsel verder verduidelijken. Er wordt niet alleen beschreven wat deze partijen moeten doen, maar ook op welke wettelijke grondslagen de verwachtingen zijn gebaseerd. Dit moet uiteindelijk leiden tot een verbeterde samenwerking met ouders, leerlingen, scholen en andere partners in het onderwijsveld.

De vijf hoofdthema's van het programma

Het vernieuwde programma van eisen is opgebouwd rond vijf hoofdthema's:

  1. Ouders en leerlingen

  2. Scholen

  3. Het stelsel

  4. Samenwerking met partners

  5. Governance

Het doel van deze herziening is om schoolorganisaties en samenwerkingsverbanden een duidelijker overzicht te bieden van hun wettelijke verplichtingen en minimale verwachtingen.

Deel dit artikel

Neem contact op met onze specialisten voor meer informatie

Expertises