Debora Metry


Binnen de jeugdhulp wordt er in eerste instantie vrijwillige hulpverlening aangeboden om gezinnen te ondersteunen. Soms wordt er echter druk uitgeoefend waardoor de hulp niet als vrijwillig wordt ervaren. Bij weigering van vrijwillige hulp kan een jeugdhulpprofessional of Veilig Thuis een zaak namelijk doorverwijzen naar de Raad voor de Kinderbescherming (hierna: de Raad). De Raad kan vervolgens een onderzoek starten en de kinderrechter verzoeken om een jeugdbeschermingsmaatregel op te leggen, zoals een ondertoezichtstelling (OTS). Het is belangrijk om op te merken dat de jeugdbeschermingstafel geen wettelijk vastgelegde overlegvorm is. Toch is het een belangrijk moment waarin de betrokken partijen proberen vrijwillige hulpverlening te realiseren en gedwongen maatregelen (of een onderzoek door de Raad voor de Kinderbescherming) te voorkomen.

De jeugdbeschermingstafel is een belangrijk overleg waarin wordt besproken of er een Raadsonderzoek komt die zal onderzoeken of er een kinderbeschermingsmaatregel zal worden verzocht.

Ondertoezichtstelling (OTS) als jeugdbeschermingsmaatregel

De OTS is een veelgebruikte jeugdbeschermingsmaatregel en is geregeld in artikel 1:255 van het Burgerlijk Wetboek (BW). De kinderrechter kan een minderjarige onder toezicht stellen van een voogd als blijkt dat de ontwikkeling van het kind ernstig wordt bedreigd.

Er zijn twee belangrijke criteria voor het opleggen van een OTS:

1.    De noodzakelijke zorg die nodig is om de bedreiging weg te nemen, wordt door de ouders niet of onvoldoende geaccepteerd.

2.    Er is een gerechtvaardigde verwachting dat de ouders binnen een redelijke termijn weer de volledige verantwoordelijkheid kunnen dragen voor de verzorging en opvoeding van hun kind.

Lees hier meer over OTS

Deelnemen aan de jeugdbeschermingstafel verplicht?

Deelname aan de jeugdbeschermingstafel kan nodig zijn om te voorkomen dat er een OTS wordt aangevraagd. Vaak wordt vooraf aan een jeugdbeschermingstafel een conceptrapport opgesteld door Veilig Thuis waarin de zorgen worden weergegeven. Het kan ook zijn dat een jeugdprofessional een aanvraag ingediend voor een jeugdbeschermingstafel. Als ouders vrijwillige hulp volledig afwijzen en niet naar de jeugdbeschermingstafel komen, bestaat er een grote kans dat de Raad een onderzoek start en daarna een jeugdbeschermingsmaatregel, zoals de OTS, zal verzoeken.

Er zijn drie belangrijke punten om in acht te nemen bij de jeugdbeschermingstafel:

1.    Ontwikkeling van het kind: het is nodig om te onderbouwen dat het kind niet ernstig in zijn of haar ontwikkeling wordt bedreigd. Er mogen geen concrete signalen zijn die duiden op gevaar of ernstige zorg.

2.    Zelf georganiseerde hulp: aantonen dat de ouders de benodigde hulp zelf organiseren is belangrijk. Denk aan het inschakelen van huishoudelijke hulp of het volgen van relatietherapie, indien nodig. Hiermee kan worden laten zien dat ouders de verantwoordelijkheid nemen voor hun situatie en bereid zijn om aan oplossingen te werken.

3.    Openstaan voor vrijwillige hulp: door aan te tonen dat ouders openstaan voor vrijwillige hulp en proactief handelen, kan een gedwongen kader worden voorkomen.

De jeugdbeschermingstafel biedt gezinnen een kans om met de betrokken instanties in gesprek te gaan en te laten zien dat zij de zorg voor hun kinderen serieus nemen. Het uiteindelijke doel is om een veilige en gezonde omgeving te creëren waarin kinderen zich kunnen ontwikkelen, zonder dat er ingrijpende maatregelen van de kinderrechter nodig zijn.

Neem contact op met BVD als u te maken krijgt met de jeugdbeschermingstafel

Als u te maken krijgt met de jeugdbeschermingstafel, is het van groot belang om goed geïnformeerd te zijn en juridische ondersteuning te overwegen. Onze advocaten bij BVD staan klaar om u te begeleiden en adviseren in deze complexe en emotionele situaties. Neem hieronder contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek.

Juridische ondersteuning nodig?

Neem vrijblijvend contact op met onze specialisten.

Deel dit artikel

Neem contact op met onze specialisten voor meer informatie

Expertises