Debora Metry

Wanneer een kind de overstap maakt van de kinderopvang naar de basisschool, wordt vaak informatie over het kind gedeeld tussen de kinderopvangorganisatie en de basisschool. Dit is niet alleen gebruikelijk, maar wordt door zowel kinderdagverblijven als basisscholen als nodig beschouwd om de doorlopende ontwikkellijn van het kind te waarborgen.

Het doel van informatieoverdracht

Het primaire doel van de informatieoverdracht tussen kinderopvang en basisschool is om bij te dragen aan de kwaliteit van de doorlopende ontwikkellijn van het kind. Onderzoek bevestigt dat een goed geplande en zorgvuldige overdracht de ontwikkeling van het kind ondersteunt en voorkomt dat het kind een valse start maakt op de basisschool. Dit doel is ook verankerd in het Besluit kwaliteit kinderopvang, waarin wordt benadrukt dat kinderopvangorganisaties een pedagogisch beleidsplan moeten hebben waarin dit proces is vastgelegd.

Ouders moeten altijd geïnformeerd worden over de overdracht van gegevens en moeten hier vooraf toestemming voor geven. Zonder deze toestemming is het niet mogelijk om informatie te delen. Dit waarborgt de rechten van het kind en de ouders, en voorkomt dat er zomaar gegevens worden gedeeld.

Noodzakelijkheid en dataminimalisatie

Bij het delen van informatie is het principe van dataminimalisatie van groot belang. Dit betekent dat er alleen gegevens mogen worden overgedragen die strikt noodzakelijk zijn voor de continuïteit van de ontwikkeling van het kind. Informatie die niet meer actueel is of niet relevant voor de basisschool mag niet worden gedeeld. Het argument dat bepaalde informatie ‘handig’ is om te hebben of ‘voor de zekerheid’ wordt gedeeld, is niet voldoende. Kinderen hebben het recht om met een schone lei te beginnen op de basisschool, en onnodige informatieoverdracht kan dit proces verstoren.

Data-integriteit en correctheid

Een ander belangrijk aspect is de correctheid van de overgedragen informatie. Voordat de kinderopvangorganisatie gegevens overdraagt, moet deze controleren of de informatie juist en actueel is. Het waarborgen van de integriteit van gegevens is cruciaal om ervoor te zorgen dat de basisschool over de juiste informatie beschikt om de ontwikkeling van het kind optimaal te ondersteunen.

Wettelijke aanknopingspunten

Volgens het Besluit kwaliteit kinderopvang moet iedere kinderopvangorganisatie een pedagogisch beleidsplan hebben waarin wordt omschreven hoe de informatieoverdracht plaatsvindt. Hoewel hierin wordt vastgesteld dat informatie mag worden overgedragen, is het belangrijk te benadrukken dat dit alleen gebeurt met toestemming van de ouders. Wat de kinderopvang precies mag overdragen, is niet altijd expliciet vastgelegd. Daarom is het aan de kinderopvang en de basisschool om samen te bepalen welke informatie noodzakelijk is voor een goede doorlopende ontwikkellijn.

Conclusie

De overgang van kinderdagopvang naar de basisschool is een belangrijk moment. Bij informatieoverdracht moet altijd rekening worden gehouden met de vuistregels voor de verwerking van persoonsgegevens: dataminimalisatie, de noodzakelijkheid van de gegevens, en de integriteit van de data. Ouders spelen een belangrijke rol in dit proces en moeten altijd geïnformeerd worden en toestemming geven voor de overdracht.

Deel dit artikel

Neem contact op met onze specialisten voor meer informatie

Expertises