Catia Luis Fula


Een nieuwe liefde, een nieuwe baan, een frisse start. Dit kan allemaal een reden zijn voor een gescheiden ouder om te willen verhuizen. Na een echtscheiding  wordt een verhuizing echter ingewikkelder. Zonder toestemming van de ex-partner is er namelijk een kans dat de verhuisplannen niet door kunnen gaan.

Gezamenlijk gezag

De reden dat de achterblijvende ouder een stokje kan steken voor de verhuizing heeft te maken met het gezamenlijk gezag dat de meeste ouders over de kinderen blijven uitoefenen. Gezamenlijk gezag betekent ook dat er gezamenlijk bepaald mag worden waar de kinderen wonen. Dit geldt zelfs voor een verhuizing naar 1 kilometer verderop.

Toestemming verhuizing en verbod verhuizing

De verhuizende ouder kan met behulp van een advocaat de rechter verzoeken om ‘vervangende toestemming’, als de ex-partner blijft weigeren. Die kan op zijn of haar beurt met behulp van een advocaat de rechter verzoeken om de verhuizende ouder te verbieden om te verhuizen met de kinderen. In beide gevallen zal de rechter een belangenafweging moeten maken waarbij zowel de belangen van de ouders als van de kinderen worden betrokken.

Belangenafweging

De meeste waarde kent de rechter toe aan het belang van de kinderen. Het is hierbij belangrijk dat het contact met de andere ouder zoveel mogelijk op dezelfde manier voortgezet wordt. Ook wordt er bijvoorbeeld gekeken naar de impact die een verhuizing zou hebben op het sociale leven van de kinderen en of dit onder de specifieke omstandigheden wel wenselijk is.   

Maatwerk

Een gescheiden ouder met verhuisplannen kan niet zomaar verhuizen, want vervangende toestemming wordt door de rechter niet gemakkelijk gegeven. De kans is zelfs aanwezig dat de rechter bepaalt dat de kinderen hoofdverblijf krijgen bij de niet-verhuizende ouder of dat de vertrokken ouder moet terugverhuizen.

Deel dit artikel

Neem contact op met onze specialisten voor meer informatie

Expertises