Natasja Barské-Gelling


Scheiden is al lastig genoeg. Dan is het in ieder geval fijn als het lukt om duidelijke afspraken te maken. Afspraken die het liefst niet weer gelijk gewijzigd kunnen worden.

Scheiden is al lastig genoeg. Dan is het in ieder geval fijn als het lukt om duidelijke afspraken te maken. Afspraken die het liefst niet weer gelijk gewijzigd kunnen worden. Toch is dat vaak lastig als het gaat om alimentatie-afspraken. De gedachte is namelijk dat deze afspraken gewijzigd kunnen worden als je (financiële) situatie wijzigt. Op zich ook logisch, bijvoorbeeld als een van de partners zijn/haar baan verliest of juist een forse inkomensstijging heeft. Maar vaak vinden ex-partners duidelijkheid ook belangrijk en willen ze het liefst een afspraak maken die niet meer gewijzigd kan worden. De vraag is: Kan dat?

Als het gaat om partneralimentatie dan kan dat in principe wel, mits het goed vastgelegd wordt en uitzonderingen daargelaten. Als het gaat om kinderalimentatie is dat lastiger. Op zich geldt ook hier contractsvrijheid, maar aan de andere kant staat in de wet dat de kinderalimentatie ten minste moet voldoen aan de wettelijke maatstaven.

Kort gezegd betekent dit dat je geen afspraken mag maken die in het nadeel van het kind zijn. Je mag dus niet zomaar afspreken dat kinderalimentatie niet meer gewijzigd mag worden. Dit mag niet als één van de ouders eigenlijk meer zou kunnen betalen. Als een ouder bewust instemt met een te hoge bijdrage, dan mag je wel afspreken dat deze bijdrage niet gewijzigd kan worden.

Maar wat geldt nu als je wel bewust teveel betaalt, maar niet hebt afgesproken dat het bedrag niet meer gewijzigd kan worden? Kun je er dan nog op terugkomen als je situatie wijzigt?

Recent is duidelijk geworden dat dit ook heel lastig is. Ook in dat geval kun je daar niet zomaar weer onderuit. Laat je dus goed informeren voordat je iets afspreekt!

Deel dit artikel

Neem contact op met onze specialisten voor meer informatie

Expertises