Jan Willem van Dommelen
Apple wil binnenkort in bepaalde Amerikaanse staten zijn winkels weer openen. Bezoeker komen pas binnen na het meten van de lichaamstemperatuur. Ook in Nederland komen we dit al tegen .Maar mag dat zomaar? Is dat niet in strijd met de privacyregels?
Apple wil binnenkort in bepaalde Amerikaanse staten zijn winkels weer openen. Maar bezoekers komen er niet zomaar binnen. Zo wordt de temperatuur van klanten gemeten en is per winkel maar een beperkt aantal mensen tegelijkertijd welkom. Zo wil men voorkomen dat het coronavirus zich verder verspreid.
Nu is Apple niet de eerste winkelier die de temperatuurmeting bij de deur heeft ingevoerd. In Nederland komen we de ‘thermische temperatuurpistolen’ hier en daar al tegen. De eerste ervaringen zijn dat klanten eerst verrast zijn maar er vervolgens wel begrip voor hebben, zeker als ze voor een boodschap komen waar veel contact met het winkelpersoneel nodig is.
Privacy
Grote vraag is natuurlijk: mag dat zomaar, iemands temperatuur controleren? In ons land waakt de Autoriteit Persoonsgegevens voor privacyinbreuken en zij maken zich best zorgen om deze ontwikkeling. Onze waakhond vreest voor China-achtige taferelen waarbij de overheid via de digitale techniek alles weet en iedereen volgt.
Dan maar geen temperatuurmetingen bij de deur?
Het is waar: zo’n meting kan schijnveiligheid opleveren. Het is immers niet gezegd dat als je geen verhoging hebt je dan het virus niet bij je draagt. Maar tegelijk: als instrument naast alle andere veiligheidsmaatregelen (zoals afstand houden, handen wassen niet teveel mensen tegelijk naar binnen) kan het meten van temperatuur zeker een aanvullende en nuttige rol vervullen.
AVG
Principiëler is de vraag of meten niet in strijd komt met de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). Want, verwerk je daarmee geen medische gegevens? Het antwoord is: dat hangt ervan af.
De AVG is niet van toepassing als de klant bij binnenkomst zijn temperatuur zélf opneemt, bijvoorbeeld met het apparaat dat hem bij de ingang wordt aangeboden. Ook is de AVG niet van toepassing als je zelf niet meet maar iets of iemand anders dat doet en die meting niet wordt geregistreerd.
Is er sprake van poortjes die na meting opengaan of groen licht dat gaat branden dan wordt aangenomen dat er sprake is van ‘verwerking’ in de zin van de AVG . Dan nog zou dat toegestaan zijn als iemand uitdrukkelijk toestemming geeft voor die meting om binnen te komen en in die keus ook echt de vrijheid heeft.
Op het werk
Werknemers die bij hun baas naar binnen moeten hebben geen echte keus hebben om ja (of nee) te zeggen tegen die procedure. Daarom helpt hun toestemming niet om meten bij de deur mogelijk te maken. De werkgever die dat wil moet zwaarder geschut inzetten: vitale veiligheidsredenen. Als werkgever doe je er goed aan die af te stemmen met je ondernemingsraad.
Alles overziend: de thermische temperatuurmetingen zijn bij de winkeldeur onder bepaalde voorwaarden wel mogelijk; bij de kantoordeur een stuk moeilijker.