Catia Luis Fula
In Nederland zijn in een week tijd tientallen besmettingen met het coronavirus vastgesteld. Wat doe je op het moment dat jouw ex met jullie kinderen op vakantie wil naar coronagebied?
Catia Luis Fula
In Nederland zijn in een week tijd tientallen besmettingen met het coronavirus vastgesteld. Wat doe je op het moment dat jouw ex met jullie kinderen op vakantie wil naar coronagebied?
In Nederland zijn in een week tijd tientallen besmettingen met het coronavirus vastgesteld. In gebieden die ongemakkelijk dichtbij liggen, zoals Noord-Italië is de uitbraak al veel heviger.
Nederlanders nemen ten opzichte van dit coronagevaar heel verschillende houdingen in. De één stelt zich nuchter op en boekt even gemakkelijk een retourtje naar Lombardije. De ander annuleert direct de vakantieplannen naar diezelfde bestemming. Lastig wordt het wanneer beide soorten mensen gezamenlijk ouders zijn van hetzelfde kind en na een scheiding dit soort beslissingen ook gezamenlijk moeten nemen. Als familierechtadvocaat krijg ik met dit soort vragen te maken in deze tijd van coronagekte.
Wat doe je op het moment dat jouw ex met jullie kinderen op vakantie wil naar coronagebied?
De ouder die alleen met de kinderen op vakantie gaat naar het buitenland, moet kunnen aantonen dat er toestemming is van de andere ouder. Wanneer er zorgen zijn met betrekking tot het Coronavirus, kan de andere ouder weigeren deze toestemming te geven voor bepaalde risicogebieden. Hopelijk kunnen ouders dan gezamenlijk tot creatieve oplossingen komen. Er kan bijvoorbeeld worden besloten om de annuleringskosten te verdelen, de vakantiebestemming te wijzigen of extra afspraken te maken die het risico op besmetting verkleinen.
Wanneer er voor ouders echter een onoverkomelijke hobbel ontstaat, zal mogelijk de rechter de knoop door moeten hakken. Om te beoordelen of het veilig is om naar een bepaald gebied af te reizen, wordt er door rechters vaak aangesloten bij het reisadvies van het ministerie van buitenlandse zaken. Voor landen waar een negatief reisadvies voor geldt, is de kans groter dat vervangende toestemming zal worden geweigerd.
Er zal daarnaast ook worden gekeken naar de veiligheidsmaatregelen die de reizende ouder zelf al heeft genomen. Het doel van de rechter is uiteindelijk om in te schatten hoeveel gevaar een kind precies loopt. Door de vaart waarmee het coronavirus zich verspreidt, is dit voor een rechter erg lastig te voorspellen. Bij een algehele uitbraak zal het wellicht niet meer zinvol worden gevonden om toestemming te weigeren. Hopelijk zal het nooit zover hoeven te komen.