André Bussink
André Bussink
Uw zoon of dochter is vol enthousiasme begonnen aan zijn of haar studie. Elke dag reist uw kind op en neer tussen thuis en de (hoge)school of universiteit. Na een paar maanden studie trekt het studentenleven, is hij of zij het reizen beu en wil uw kind op kamers. Een kamer is niet te vinden of is onbetaalbaar. Dankzij de lage hypotheekrente besluit u voor uw kind een huis te kopen en deze kamergewijs te verhuren aan uw kind en een aantal van zijn of haar vrienden. Waar moet u op letten?
Iedere gemeente heeft een zogenaamde huisvestingsverordening. Hiermee kan de gemeente invloed uitoefenen op het behoud en de samenstelling van de woonruimtevoorraad. Als u een woning kamergewijs wilt verhuren, zet u bestaande zelfstandige woonruimte om in onzelfstandige woonruimte en daarvoor is op grond van de huisvestingsverordening bijna altijd een omzettingsvergunning vereist. Wel is het vaak zo dat een vergunning pas vereist is als er aan meer dan twee of drie personen wordt verhuurd. Ook kan in beleidsregels staan dat een vergunning wordt geweigerd als de woning een WOZ-waarde heeft die lager is dan een bepaald bedrag. Daarnaast kunnen er aan een vergunning voorwaarden worden verbonden, bijvoorbeeld op het gebied van brandveiligheid. Als u zonder vergunning een woning kamergewijs verhuurt, kan dat leiden tot hoge boetes. Ga daarom op tijd na welke regels gelden, zodat u geen woning koopt die u vervolgens niet aan studenten te verhuren is.
Ondanks het vertrouwen in de vrienden van uw kind, doet u er verstandig aan om afspraken zorgvuldig vast te leggen in een huurovereenkomst. Laat u niet de weg wijzen door allerlei modellen die op internet te vinden zijn. Deze zijn vaak verouderd en dat kan nare gevolgen hebben, bijvoorbeeld als u de huurovereenkomst wilt opzeggen en de huurder zich op huurbescherming beroept. Het gebeurt regelmatig dat hierin door verhuurders fouten worden gemaakt. Zo zijn veel verhuurders zich onbewust van het feit dat een voor bepaalde tijd aangegane huurovereenkomst na afloop automatisch doorloopt voor onbepaalde tijd en niet zomaar meer kan worden opgezegd. Ook vergeten veel verhuurders het einde van een tijdelijke huurovereenkomst op tijd aan de huurder bekend te maken, waardoor de huurovereenkomst alsnog voor onbepaalde tijd doorloopt. Een andere fout betreft de huurprijs. Als u flink denkt te verdienen aan het kamergewijs verhuren van uw woning, dan bestaat de kans dat de Huurcommissie u terugfluit. Voor kamerverhuur gelden maximale huurprijzen die u van een huurder kunt vragen. Is deze te hoog, dan kan de Huurcommissie deze op verzoek van de huurder verlagen.
Het kamergewijs verhuren van een woning vereist een goede voorbereiding. Het is verstandig om u over de mogelijkheden (juridisch) te laten adviseren en een huurovereenkomst door een specialist de laten opstellen. De advocaten huurrecht van BVD advocaten helpen u graag.