Dico Bogerd


Recent moest de kantonrechter Haarlem zich buigen over een ontslag op staande voet dat was gegeven omdat de werknemer loog over zijn ziekte.

De werknemer had zich ziek gemeld omdat hij zijn rechterpols niet zou kunnen gebruiken. Werkgever vertrouwt het niet en zet er een onderzoeksbureau op. Dit bureau constateert diverse zaken die in strijd zijn met de ziek melding.

Zo blijkt dat de werknemer meermalen een auto bestuurt met een reguliere versnellingsbak en met de rechterhand de versnellingspook bedient. Ook blijkt dat hij in het dagelijks leven geen brace draagt, terwijl hij naar werkgever voorwendde alsof dit wel het geval diende te zijn.

Daarnaast werd geconstateerd dat hij meermalen met zijn rechterhand de voordeur van zijn woning heeft geopend door het omdraaien van een sleutel in het slot en met zijn rechterhand andersoortige handelingen heeft verricht, zoals het tanken van brandstof. Tenslotte blijkt dat hij goederen heeft opgetild waar hij ook zijn rechterarm/hand bij moest gebruiken.

Als de werkgever dit constateert wordt de werknemer op staande voet ontslagen. De werknemer vecht dit aan bij de kantonrechter.

De kantonrechter laat dit ontslag op staande voet in stand, omdat het meerdere malen liegen over zijn inzetbaarheid tegenover werkgever een dringende reden vormt voor ontslag. De kantonrechter oordeelt ook dat werknemer geen recht heeft op een transitievergoeding nu zijn gedrag ernstig verwijtbaar is.

Kortom: het kan lonen om een onderzoeksbureau in te schakelen als u twijfels hebt bij ziekmeldingen van werknemers. Als voldoende vaststaat dat de werknemer liegt over zijn inzetbaarheid, kan dit grond voor ontslag op staande voet vormen.

Lees meer over ontslag op staande voet: 

Deel dit artikel

Neem contact op met onze specialisten voor meer informatie

Expertises