Natasja Barské-Gelling


Hoeveel ouders doen het tegenwoordig niet? Leuke filmpjes en/of foto's van hun kinderen op social media delen. Vloggen en foto’s plaatsen is erg populair op dit moment. Maar mag dit nu eigenlijk wel?

Als je het als ouders hier samen over eens bent dan is er uiteraard niets aan de hand en kan dit gewoon. Maar wat als ouders uit elkaar zijn? Stel dat een van de ouders hier wel moeite mee heeft? Mag die ouder zijn of haar ex-partner dan verbieden om foto's op Instagram te plaatsen?

Het antwoord op die vraag is: ja, dat mag je inderdaad verbieden. Ervan uitgaande dat je - zoals de meeste mensen - gezamenlijk gezag over je kinderen hebt.

Gezamenlijk gezag

Wat houdt dat gezamenlijk gezag ook alweer in? Ouders die samen het gezag over hun kinderen hebben moeten samen beslissingen nemen over diverse zaken die de kinderen aangaan. Die beslissingen hebben betrekking op bijvoorbeeld de vraag waar de kinderen naar school gaan en voor welke medische behandelingen toestemming wordt gegeven. Maar je moet dus ook samen beslissen of al dan niet filmpjes en foto's van de kinderen op social media mogen worden geplaatst.

Hier heeft de rechtbank Den Haag nog niet zolang geleden een uitspraak over gedaan. Wat was er aan de hand? Ouders waren gescheiden. Moeder plaatste onder andere vlogs van de kinderen op social media. Zij gaf aan dat de kinderen vanaf hun geboorte zijn opgegroeid met een camera om zich heen. Volgens moeder was niet gebleken dat de kinderen hier nadelige gevolgen van ondervonden. Moeder vond dit prima kunnen in de huidige maatschappij. Daarbij speelde ook nog dat moeder hier geld mee verdiende.

Vader was het hier niet mee eens. Hij achtte dit in strijd met het recht op privacy en de belangen van de minderjarigen. Vader was bang voor pestgedrag en nadelige gevolgen voor het later functioneren in het sociaal maatschappelijk verkeer.

Inbreuk op privacy?

De rechtbank volgde vader in zijn standpunt. Op zich was nog niet gebleken dat de kinderen nu hinder ondervonden van de inbreuk op hun privacy. Echter de kinderen waren ook nog maar twee en vier jaar oud. De rechter benadrukt dat dit in de toekomst anders kan zijn. Dat moeder hier geld mee verdiende vond de rechter niet belangrijk.

De rechter verbood moeder om blogs en foto's van de kinderen op social media te plaatsen en bepaalde dat reeds geplaatste blogs en foto's moesten worden verwijderd. Als moeder zich hier niet aan zou houden was zij zelfs een dwangsom verschuldigd. Moeder mocht alleen foto's en filmpjes voor de familie en kennissenkring plaatsen, maar deze mochten dus niet openbaar worden geplaatst.

Deel dit artikel

Neem contact op met onze specialisten voor meer informatie

Expertises